om expeditionen

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare inte varit möjligt – det har aldrig funnits så lite havsis runt norra Svalbard som nu. Somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2017 ser ut att bli en rekordsommar.

Med denna expedition kommer vi sätta fokus på förändringarna i Arktis, både genom denna kanal och med en pedagogisk plattform för skolorna.

Varje dag kommer Glenn och Sören att förmedla bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo, på Norra ishavet. Det blir en drygt 300 mil och två månader lång resa från Tromsö runt Svalbard och tillbaka – genom mer eller mindre is.

 

Expeditionen i siffror

START: 19 juli 2017

LÄNGD: >3 000 kilometers

TID: ca 2 mån

MEDELDISTANS / DAG: 70 km

 

teamet

Sören Kjellkvist, Knivsta, är ambassadör för Friluftsfrämjandet, Bergans of Norway och 24Hour Meals. Han har paddlat Norges kust utan medhavd mat och pengar för att aktualisera konsumtion och lyft frågan om allemansrätten genom att leva av den jämtländska naturen i 50 dygn. Vidare har han tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bergans grundat välgörenhetssatsningen Äventyrliga dagen för ungdomar med problematisk uppväxt.

 

Glenn Mattsing, Kil, är utbildad biolog med rovdjur som specialitet men har ägnat de senaste åren inom media- och resebranschen. Glenn var tidigare chefredaktör för äventyrstidningen Outside Magazine och har utvecklat äventyrsresor bland annat på Grönland. Arktis är hans favoritområde. Glenn deltog 2013 i en seglingsexpedition till Grönland i syfte att hitta Nordenskiölds försvunna skepp Vega.

 

 

KONTAKT/PR

+46 733 16 95 35

PARTNERS